«Ми вибираємо натуральний продукт, тому що це дуже корисно для дитини. Росте, поліпшується настрій, він веселий, бігає, грає, і ми практично не хворіємо», - каже мати трирічної дитини Інна Смаль.
За натуральне молоко, сметану, кефір і українські парламентарі. Народні обранці пропонують законом відокремити молочні продукти від молоковмісних, у яких є рослинна олія.
«Прилавки будуть окремі, окремо буде молочна продукція і молоковмісна продукція, у споживача буде свідомий вибір, і він буде більше знати, який придбавати товар», - каже завідувач сектору Управління захисту прав споживачів і реклами Держспоживінспекції України Юрій Сахно.
Та навіть продукт із різними домішками має містити хоча б половину молочного жиру, наголошують у Держспоживінспекції. До того ж напис, що це «молоковмісний» товар, зобов’яжуть писати великими літерами. Та головне - він має бути дешевшим, ніж натуральним. А заводи і маркети, що відступлять від норми, - каратимуть. Власників магазинів без окремих полиць – штрафом від 1700 до 17 тисяч гривень.
Кара несумлінним виробникам молоковмісного, які додаватимуть забагато рослинної олії, чомусь суттєво менша, від 850 до 3400 гривень. За відсутність напису, що продукт молоковмісний, відповідатимуть також молочарі, сплачуючи державі всю вартість товару. Тож вони якраз і найбільше проти нововведень. Переконують – домішки нешкідливі, а закон лише призведе до стрибка цін.
«Існує система технічного регулювання і стандартизації. Смак, запах, все регламентовано стандартами. Продукт буде дорогим, у нас же різні верстви населення», - зазначає президент Спілки молочних підприємств України Лідія Карпенко.
В аграрному комітеті парламенту визнають, над документом ще потрібно працювати.
«Законопроект не вирішує в комплексі питання як якості, так і цінового регулювання», - зазначає голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік.
А поки посадовці та молочарі дискутують, дієтолог радить українцям самим дбати про своє здоров’я. Каже, неякісні молочні товари б’ють по печінці, підшлунковій залозі, серцево-судинній системі. І додає, якщо молоко без рослинних жирів знайти можна, то чистий сир чи закваску доведеться шукати довго.
«Там якісь хімічні речовини є, тому такі продукти можуть бути в раціоні, але обмежувати їх потрібно кількісно, тобто не можна їх використовувати як домінуючий продукт харчування з молочних, тому що молочні все потрібні. Грам 200-300 молока людина повинна вжити, тому що там добова доза кальцію», - каже лікар-дієтолог Борис Скачко.
Але в Україні з 11 мільйонів тонн молока, які збирають щороку, лише 5 придатні для переробки. Тож, цілком закономірно, що при шаленому розмаїтті молочки на полицях наших магазинів і навіть у глечиках вуличних продавчинь багато небезпечного сурогату. І рятуються від нього споживачі самотужки.
// Віталій Захаров, «ФАКТИ», ICTV