Президент ВНАУ взяв участь у заходах з нагоди заснування Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААНУ та виступив на XXVI Міжнародній науково-технічній конференції «Технічний прогрес у сільськогосп
Повернутися

4 липня 2018 року президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік взяв участь у заходах з нагоди заснування Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААНУ та виступив на XXVI Міжнародній науково-технічній конференції «Технічний прогрес у сільськогосподарському виробництві». Вітаючи колектив Інституту із визначною подією Григорій Калетнік відзначив його успішну інтеграцію із технологічними науково-дослідними установами Національної академії аграрних наук, заводами і підприємствами, які працюють на технічне оснащення аграрної галузі та аграрними університетами, в об’єднанні зусиль виробництва, науки та освіти у боротьбі за ринки технологій та технічних засобів для агропромислового виробництва.

Окремо наголосив: «Ми горді з того, що саме вельмишановний Валерій Васильович Адамчук, директор Інституту, очолює Наглядову раду нашого університету, адже колектив Інституту характеризується високим професійним та науковим рівнем, протягом багатьох років він залишається флагманом інноваційної інженерної думки».

Своєрідним підсумком роботи ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААНУ та планами на перспективу стала робота  Міжнародної науково-технічної конференції, під час якої провідні науковці України та світу розглянули питання наукового супроводу механізованого виробництва продукції рослинництва, тваринницької продукції та кормовиробництва, енергетичних засобів, електротехнології та автоматизації процесів керування, інженерії машинних систем та адаптації аграрного виробництва до глобальних змін клімату. Серед учасників конференції – відомі особистості України О.О. Мороз, політичний та громадський діяч, Голова Верховної Ради України у 1994–1998 та 2006–2007 років, С.М. Ніколаєнко, ректор НУБіПУ, Міністр освіти і науки України (2005–2007), Зарішняк Анатолій Семенович – віце-президент Національної академії аграрних наук України, головний вчений секретар.

Вінницький національний аграрний університет представляли президент університету, академік НААНУ, відомий науковець у галузі альтернативної енергетики Григорій Калетнік, проректор з наукової роботи Інна Гончарук, директор центру міжнародних зав’язків та діяльності Катерина Ковальова, завідувач кафедри процесів та обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. П.С. Берника Віталій Янович.

 

 

У ході вітального слова Григорій Калетнік також подякував за співпрацю та вручив диплом почесного професора, доктора наук Вінницького національного аграрного університету і мантію Булгакову Володимиру Михайловичу, академіку НААНУ, професору кафедри механіки, опору матеріалів та будівництва НУБіП України. У свою чергу Володимир Михайлович також акцентував на важливості співпраці із Всеукраїнським Навчально-науково-виробничим комплексом «Всеукраїнський науково-навчальний консорціум», Вінницьким національним аграрним університетом і передав Григорію Миколайовичу матеріали конференції, які входять до науково-метричної бази Scopus і ряд патентів на винахід за його авторства.

Неодноразово наголошував про важливість і значимість наукових розробок науковців ВНАУ та Консорціуму і безпосередньо Григорія Калетніка у галузі альтернативної енергетики і Валерій Адамчук.

Важливим результатом роботи та міжнародного визнання стало проведення зустрічі в рамках конференції президента ВНАУ Григорія Калетніка з італійською делегацією університету Барі Альдо Моро.

Професори кафедри сільського господарства та навколишнього середовища Сімон Паскусі, Александр Сотіріос Аніфантіс та Франческо Санторо зацікавилися напрямами наукової та освітньої діяльності Всеукраїнського науково-навчального консорціуму та виявили інтерес щодо подальшої співпраці.

Взаємоцікавими галузями майбутнього співробітництва визначені проекти в галузях розвитку альтернативних джерел енергії, технології виробництва та переробки олійних культур, механізації сільськогосподарських процесів, використання органічних добрив для вирощування екологічно чистої продукції, спільні наукові публікації в Scopus,  тощо.

Результатом переговорів стало підписання  договору про співробітництво між Всеукраїнським науково-навчальним консорціумом, Вінницьким національним аграрним університетом та університетом Барі Альдо Моро.