Вінницький національний аграрний університет відвідав Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець та народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань науки та освіти, Голова Верховної Ради України 2002-2006, та 2008-2012 рр.,
Повернутися

Завершення робочого тижня видалось напрочуд плідним і конструктивним для колективу Вінницького національного аграрного університету. Професорсько-викладацький склад, аспіранти та студенти мали можливість зустрітися із особистостями України.

В першій половині дня із робочим візитом університет відвідав 1й заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець. Мав змогу оцінити потужну матеріально-технічну базу навчального закладу, ознайомитись із сучасною науковою бібліотекою. Жвавим та цікавим стало спілкування із молодою елітою Вінницького національного аграрного університету – представниками Студентської ради та Студентської профспілки університету. Володимир Віталійович був приємно вражений високим інтелектуальним рівнем студентів Національного та їх практичною підготовкою. Обговорили особливу роль студентського самоврядування у розвитку вищих навчальних закладів та формуванні сучасного високоосвіченого фахівця з яскраво вираженими лідерськими якостями. Активна розмова підтримувалась запашним чаєм з лікарських трав та улюбленою кавою, на яку гостинно запросили гостя студентський актив.

Президент університету Григорій Калетнік та ректор Віктор Мазур розповіли Володимиру Ковтунцю про надзвичайну здатність нашого студентського товариства відгукуватись на чужу біду й допомагати іншим, як це було після вибухів боєприпасів на Калинівському об’єкті , коли саме студенти Вінницького національного аграрного університету тієї запеклої вогненної ночі особисто евакуйовували постраждалих місцевих жителів, коли своїми коштами та спільними зусиллями із студентами Немирівського коледжу будівництва та архітектури ВНАУ перекривали дахи будівель та допомагали з ремонтом.

Своїми науковими здобутками та досягненнями студенти мали можливість поділитися із Першим заступником Міністра під час відвідування виставки науково-технічних робіт. Особливо вразила урядовця  модель вібраційного млина, що, на його думку, має зацікавити велику кількість підприємств, які серйозно працюють на ринку переробної продукції сільського господарства.

 

Надзвичайно продуктивною була зустріч із представниками студентських навчальних науково-фермерських господарств.  Поки держава декларує розвиток дуальної освіти, студенти Вінницького національного аграрного університету активно впроваджують її у життя. Колективи студентських фермерських господарств презентували Володимиру Віталійовичу бізнес-плани своїх пілотних інноваційних проектів. Молоді науковці показали чіткі знання сучасного ринку, аналіз конкурентного середовища, прогнози обсягів виробництва, аналіз забезпечення ресурсами, планування витрат, контролю якості, розрахунок надходжень від реалізації.

Володимир Ковтунець зазначив, що такі кроки у розвитку практичного навчання –  важлива складова для Університету. І сьогодні Кабінет Міністрів працює над створенням умов для впровадження дуальної освіти за зразком Німеччини. Дуже важливо у якісній підготовці фахівця, коли студенти працюють на реальному виробництві, але для цього мають бути внесені відповідні правки до законодавства України.

В режимі активного обговорення освітніх реформ  пройшла зустріч Володимира Ковтунця із науково-педагогічним та студентським колективом Вінницького національного аграрного університету.  

Володимир Віталійович наголосив на необхідності серйозних змін у вищій освіті, на підвищенні її якості, на розвитку науки та інноваційної роботи – саме ці напрямки є сьогодні пріоритетними для Уряду. Попит на якісну освіту серед молоді надзвичайно високий і лише ті університети, які це розуміють і працюють у цьому напрямку, залишатимуться конкурентоспроможними.

Застарілою, на думку Першого заступника Міністра, є модель, коли вищі навчальні заклади при задекларованій законодавством автономності готують масу звітів, які йдуть через Міністерство. Значно конструктивніше створити дієву Наглядову раду із тих фахівців, які зможуть реально здійснювати моніторинг діяльності навчального закладу та спрямовувати її на розвиток.

Зазначив, що університети мають сконцентрувати свою увагу навколо тих напрямків, де зможуть досягти найвищого результату, та зайняти свою нішу у системі вищої освіти.

Деканів університету цікавило питання  рівного доступу до вищої освіти, адже сільська молодь, яка складає переважну частину студентства вищих аграрних навчальних закладів, сьогодні позбавлена підтримки держави. Скасовані цільові направлення, а якість освіти у сільських школах залишає бажати кращого.

Студентство цікавилось стипендіальним забезпеченням, адже Володимир Ковтунець у своєму виступі зазначив, що розглядається можливість надання стипендій і успішним студентам, які навчаються на контрактній формі навчання і підняття її розміру до рівня прожиткового мінімуму.

Продовжуючи тему автономізації вищої освіти, президент університету Григорій Калетнік звернувся до Першого заступника Міністра із проханням переглянути можливість використання вищими навчальними закладами коштів, які ними зароблені – це сприяло б покращенню якості наукових досліджень, мотивуванню науковців до подальших досліджень, осучасненню матеріально-технічної бази. «Без університетів та студентів немає інноваційності, зазначив Григорій Калетнік, - і тут ми з Вами, Володимире Віталійовичу, цілком погоджуємось!» .

Цього ж дня багаточисельний колектив Вінницького національного аграрного університету мав можливість зустрітися із ще однією знаковою особистістю, народним депутатом України, членом Комітету ВРУ з питань науки і освіти, Головою Верховної Ради України (у 2002 — 2006 та 2008 – 2012 роках) академіком Національної академії наук України Володимиром Литвином.

Володимир Михайлович проаналізував процеси, що відбуваються у сучасному суспільстві. Найбільшою проблемою сьогодення назвав те, що правда зазнає суттєвої деформації, і це процес, який триває не лише в Україні, а й у всьому світі. Ми живемо в безлічі страхів, а це призводить до того, що світ готовий сприйняти диктатуру, аби лише хтось прийшов і пообіцяв вирішити за нас всі проблеми. Це, звичайно, небезпечне явище.

Аналізуючи українські реалії, Володимир Литвин наголосив на необхідності збереження головного ресурсу – землі та нарощування аграрного потенціалу країни.

Звертаючись до молоді, політик зазначив: «Ви повинні зробити себе. У вас для цього є всі можливості. Треба намітити план і, зціпивши зуби, йти до мети. Я мрію, щоб ваше покоління відбулось у всьому. Дійте і будьте рішучими!».

Для побудови успішної держави, на думку народного депутата, має бути завжди в пріоритеті освіта та молодь.

Наостанок Володимир Литвин передав у бібліотеку університету свої видання, а студенти університету, за давньою українською традицією, вітали шанованого гостя запашним короваєм та вишитим українським рушником.  

Цикл зустрічей із знаними в Україні та світі особистостями не завершився. Попереду нові знайомства, цікаві конструктивні зустрічі, плани та задуми!