14 лютого, День Святого Валентина — покровителя всіх закоханих.
Повернутися

14 лютого, День Святого Валентина — покровителя всіх закоханих. Вважається, що День святого Валентина існує вже більше 16 століть. День святого Валентина – свято закоханих - відзначається 14 лютого в Європі з XIII століття. У цей день закохані скоюють дива. Якщо дарують троянди, то мільйон. Якщо освідчуються в коханні, то метровими літерами. Якщо святкують, то святкують усією планетою.

14 лютого 2014 року за підтримки народного депутата України Калетніка Григорія Миколайовича відбувся захід, присвячений святкуванню Дня Святого Валентина в районному кінотеатрі ім. Терлецького міста Погребище. Молодь міста дізналися багато цікавої інформації про історію свята, традиції святкування Дня всіх закоханих, також всі присутні мали змогу насолодитися захоплюючим видовищем, представленим на сцені, цікавими і веселими конкурсами, романтичною музикою, а ті, хто приймав участь у конкурсах, отримали подарунки від народного обранця, а також всі скоштували святковий торт у вигляді «валентинки».

Але чому все ж таки це свято закоханих? На цей рахунок чимало красивих легенд. Про життя християнина Валентина, на честь якого назване це свято, майже нічого невідомо. Християнського проповідника Валентина посадили в римську в'язницю за віру й невдовзі засудили до страти.
 Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в'язничного наглядача. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти. За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) надіслав їй зворушливого листа, який підписав «Твій Валентин». У пам'ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» — вітальні листівки в вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і той, хто отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони.